Naar het natuurlijke dieet voor het paard is nog geen onderzoek gedaan. En met onderzoek bedoel ik een gekwalificeerd onderzoek naar wat het paard in zijn natuurlijke omgeving aan voedsel eet. Dus niet de zogenaamde “onderzoeken” van de grote voederfabrikanten. Deze zijn vaak alleen maar gericht op winst voor het bedrijf en dragen niets bij aan een gezond paard.
Als je een willekeurige website van een grote fabrikant bekijkt zie je door de bomen het bos niet meer. Voor ieder paard, ras, discipline hebben ze wel iets bedacht. Er is o.a. “speciaal” voer voor oude paarden, jonge paarden, quarters, springpaarden, dressuurpaarden, recreatiepaarden, sobere paarden, enz. en termen als nature, health, energy, bio zijn erg populair en slim bedacht om de consument de indruk te geven dat deze de juiste voeding heeft gevonden voor zijn of haar paard.
Wanneer je dan de samenstelling van het produkt bekijkt, kom je ingrediënten tegen als melasse, tarwe, gerst, mais, erwten, bietenpulp, rijst, gelatine, sojaschroot en ga zo maar door. Allemaal ingrediënten die niet in een paardenlichaam thuishoren, maar vaak restproducten zijn uit onze eigen voedingsindustrie.

Melasse is een bijproduct uit de suikerindustrie.
Niet geschikt voor paarden!

Dieet_HooiMaar wat dan wel? De basis is 24/7 beschikking over hooi van goede kwaliteit, water en toegang tot een mineralenblok. Een goede kwaliteit hooi is structuurrijk en bevat een diversiteit aan planten en kruiden. Hooi van bemeste graslanden hier in Nederland is over het algemeen veel te eenzijdig (Engels Raaigras) en bovendien rijk aan snelle koolhydraten. Niet geschikt voor paarden dus, ook niet in hooivorm. Biologische melkveebedrijven zijn al afgestapt van raaigras omdat dit veel klauwproblemen bij de koeien veroorzaakt. Gelukkig zijn er ook fouragebedrijven die natuurhooi verkopen. Vaak wel iets duurder, maar je paard is echt beter af.

Wil je iets bijvoeren omdat het toch onvoldoende (b)lijkt, kijk dan naar wat je in je paard stopt. Wees kritisch en kijk wat er in het product zit. Er is niets mis met bijvoeren, zolang het maar veilig en met mate is.

Wanneer niet aan de natuurlijke behoeften wordt voldaan, of er is een overdaad, wordt dit het snelst zichtbaar in de hoeven. Goede (natuurlijke) voeding is erg belangrijk voor de gezondheid van je paard. Verkeerde voeding ligt vaak ten grondslag aan pathologie in een hoef of elders in het paard.

Let food be thy medicine and medicine be thy food.

~~Hippocrates