Jaime Jackson begon als hoefsmid in de jaren 70. Een klant van Jaime had een mustang geadopteerd en hem gevraagd te komen kijken. Hij was stomverbaasd toen hij de bijzonder goede conditie van de hoeven zag, en wist meteen dat hij deze paarden in het wild moest observeren.

Dit was het begin van de natuurlijke hoefverzorging.

Jaime heeft in de begin jaren 80 vier jaar lang wilde paarden bestudeerd. Hij observeerde kudde gedrag, bewegings patronen en heeft ongeveer 1.500 hoeven geanalyseerd en wetenschappelijk in kaart gebracht. Natuurlijk bekappenAl deze hoeven hadden dezelfde karakteristieken:

– relatief korte teen
– de hoef was afgerond vanaf de “waterlijn”
– de waterlijn is de meest distale structuur van de hoef
– perfecte rechtlijnige groei
– hoefwand overal even dik
– voorhoeven symmetrisch
– achterhoeven a-symmetrisch
– kwartieren passief t.o.v. teen en hiel

Met de gegevens uit het onderzoek heeft Jaime een bekapmethode ontwikkeld.

In die periode kwam hij al als hoefsmid bij een ranch met 300 Paso Finos. De ideale proeftuin voor zijn nieuwe methode van bekappen. Hier heeft hij zijn methode doorontwikkeld en verfijnd. Dr. John Woolsey, de toenmalige dierenarts, gaf aan dat hij nog nooit zoveel gezonde paarden op één plek had gezien!

In 2000 formeerde Jaime met een aantal collega’s de AANHCP, de vakorganisatie voor natuurlijk hoefverzorgers. In 2009 kwam daar een tweede organisatie bij, de ISNHCP. Deze organisatie draagt zorg voor de opleiding en voortdurende educatie van haar leden.

AANHCP

Association for the Advancement of Natural Horse Care Practices

 

ISNHCP
Institute for the Study of Natural Horse Care Practices